Ultra-lehti 5-6/2015

Oppikurssi oman ajatukseni valintaan

-Ihmeiden Oppikurssi käytännössä


Teksti: Aira Sahakangas

Mitä on Ihmeiden Oppikurssi (IOK)? Se on mielen muutoksen kurssi. Se on käytännön oppikurssi, jossa arjen ihmissuhteet ja kohtaamiset mahdollistavat ajatuksen eli mielen muutoksen, katsomalla ne uudelleen vapaudella. Vain mielessä olevat menneisyyteen liittyvät uskomukset ja muistikuvat ovat parannuksen eli oikaisun tarpeessa.

IOK ei ole uskonto eikä lahko. Päinvastoin kurssi ohjaa katsomaan mielemme uskomuksia, joista emme ole tietoisia, ennen kuin olemme halukkaita näkemään. Kurssi palauttaa muistamaan, kuka minä todellisuudessa olen. Minä heijastan omilla kokemuksillani ristiriidan maailman. Jos en ole tyytyväinen näkemääni maailmaan, niin sehän antaa minulle mahdollisuuden valita ajatukseni uudelleen, ilolla.

IOK:ssa pelolla tarkoitetaan kaikkia menneisyyden kokemuksia, joita ovat esimerkiksi ristiriidat, vaatimukset, pahat olot ym. On minun oma valintani valita ajatuksissani ilo ja vapaus tai pelätä rakkautta, Todellisuuttani. Itse asiassa täällä syyllisyyden maailmassa kaikkein suurin pelko onkin rakkautta kohtaan. Uskaltaa antautua mielessään viisautensa ohjattavaksi täydellisesti vailla menneisyyden kontrollointia ja vertailua. Siitähän on pohjimmiltaan kysymys. Kun sen tiedostaa, niin ei tarvitse sisimpänsä viisautta enää pelätä.

Pienestä tytöstä lähtien muistan ajatelleeni, että minä haluan vain totuuden. Nyt tiedän, että totuus on jo minussa. Minä olen ollut Jumalan mielestä viaton aina. Kyse on siitä hyväksynkö, että olen viaton? Miksi sitä vastustaisin? Pelko eli menneisyyden kokemukset, haluaa torjua rakkauden, koska se pelkää rakkautta enemmän kuin mitään muuta. Pelko on este minun armeliaisuudelleni, kun tahtoni on löytää viattomuus. Voisiko pelko estää sitä? Pelko ei voi estää eikä rajoittaa minun valintaani, sillä minä valitsen ajatukseni. Esimerkiksi kun tulee ristiriidan olot, en yritä hävittää sitä - pelko saa olla siinä. Katson pelkoani tuomitsematta, ottamatta siihen kantaa. Sillä pelon ajatus ei oikeasti ole totta, minä vain luulin sen olevan totta, kun se "tuntuu niin todelta". Riittää, kun huomaan sen ja voin valita uudelleen. Minun ei tarvitse antaa merkitystä sille pelon ajatukselle sillä se on merkityksetön. Kysymys onkin siitä, mitä armeliaisuus itseäni kohtaan minulle antaa? Se antaa rauhan, levon, nyt hetken. Mitä pelko antaa? Se antaa vaatimukset ja ristiriidat. Siksipä päätös on aina minun valinnassa. Näin syyllisyydet alkavat vähitellen unohtumaan, kun luottamus vahvistuu ja ymmärrys laajenee valitessani sisimpäni viisauden.

Irti arvottomuudesta

Ollessani edellisessä työssäni opettajana nuorten kanssa, muistan kun sanoin heille lukemattomia kertoja, että tee tämä itsellesi eikä minulle. En koskaan syyttänyt heitä huonoiksi vaan aina kannustin: ”Uskalla kokeilla, minä autan sinua”. Kun autoin heitä, autoin itseäni. Kun olin heille armelias, olin armelias itselleni. Kun annoin oppilaille arvoa, annoin heille mahdollisuuden päästä arvottomuudesta pois. Näin minä sain saman, jonka annoin heille. Syvällä mielessäni kun oppilaat onnistuivat, koin suurta iloa. He ovat antaneet itselleen mahdollisuuden, ja sain itse sen saman. Minulla oli suuri halukkuus ja 3 vuoden aikana tapahtui valtaisa muutos näiden nuorten kanssa. Välillä menneisyyden kokemukset nousivat pintaan. Oli kuitenkin niin vapauttavaa katsoa, miten kaikki he osaavat, ja niin minäkin osasin.

Minä olin pitänyt kiinni heidän mahdollisuudesta enkä siitä että he ovat tyhmiä, ”taukkeja”, häirikköjä. Kumpi antoi mahdollisuuden, minun uskoni heihin ja heidän mahdollisuuksiin vaiko tuomioni, joka olisi vienyt mahdollisuudet? Kun uskoin heissä mahdollisuuteen, niin he toteuttivat sen. Se kertoi millaisen maailman minä heijastin, sellaisen maailman minun on täytynyt nähdä sisimmässäni. Minä otin vastuun siitä, että minä johdonmukaisesti näen heidän mahdollisuuden uuteen kokemukseen ja kysyin vielä rehtoriltakin lupaa, ja hän antoi minulle luvan. Mikään ei estänyt minua tekemästä sitä, kun se oli minun ajatuksessa. Minulla oli varmuus, että minä en voi luovuttaa. En halunnut nähdä heidän heikkoutta vaan heidän voimansa ja viisautensa – siksi en voinut luovuttaa.

Halukkuus muutokseen

Olen halunnut muuttaa käsitystäni ja olen saanut apua. Se on koko ydin. Ellei minulla olisi todella tahto ja halu muuttaa käsityksiäni, mikään ei muuttuisi. Ellen olisi kokenut itsessäni arvottomuutta, minulla ei olisi ollut halukkuutta muutokseen. Eikö menneisyyden kokemus ole silloin muuttunut siunaukseksi. Täällä maailmassa voisi katsoa, että ”siloteltu” lapsuus ei ole kasvattanut siipiä, mutta kun on kokenut mahdottomuutta, niin tahto on noussut ja siivet ovat kasvaneet. Uskaltaa suorittaa valinnan kuin valinnan, nousta mitään pelkäämättä.
Eikä tarvitse miettiä, mistä ne menneisyyden kokemukset tulevat, vaan tuoko sisältö rauhaa vai rauhattomuutta. Minulla ei ole enää puutetta eli pelkoa vaan ainoa tahto on hyväksyä anteeksianto, hyväksyä, että kaikki on jo sovitettu. Olen Jumalan kämmenellä. Se on minun tahtoni.

On ollut vain minun uskomus, että olisin jotenkin viallinen. Se on ehkä ollut minun kokemuksessa jo ennekuin tulin tähän maailmaan. Minä olen valinnut itselleni äidin ja isän. Eivät he voi olla syyllisiä minun ajatusten valintaan ja minun tuntemuksiini. Sitä en ole tiennyt, mutta kun sen nyt ymmärrän, niin se on ollut täysin järjetön analysointi itsestä. Nyt voin katsoa armeliaisuudella, eikä enää tarvitse tuskan jatkua, koska tulin valitsemaan sen, mitä eniten olen kaivannut. Siispä kiitos maailman, mahtavan kulissin, että saan tehdä valintaa uudenlaisella sisällöllä, ymmärryksellä viattomuuden kautta.

Miten kukaan voi olla syyllinen vanhoihin kokemuksiin? Vaikka ne kuinka paistaisi voissa, niin ne eivät muutu, ennen kuin ajatuksissaan luopuu niistä. Kun näkee tämän, antaa armon kaikille ja valitsee uudelleen.

Maailma ei ole paha eikä hyvä, vaan oivallinen mahdollisuus ja apuväline muuttaa mielensä maailman suhteen. Eikä maailmasta tarvitse pyrkiä pois vaan jokainen on tullut katsomaan valintansa mahdollisuudet syyttömänä itseään ja muita kohtaan. Eikö se ole maailman rauha.


Valintana mielenrauha

Matkallani vapauteen tapasin Lea Tikkalan ja Harry Tuomisen. Lean kautta aloin keskustella Totuutemme kanssa, ja näistä keskusteluista seurasi kirjat. Ensimmäinen kirja on myös valmistumassa englanninkielisenä. Lähde, jonka kanssa keskustelen, on siis sama, joka aikoinaan saneli IOK :n ja joka siinä minä muodossa kertoo esimerkiksi, mitä hän aikoinaan tarkoitti sanoillaan. Ei voi tulla muuhun käsitykseen kuin, että hän on se, joka koki 2000 vuotta sitten Jeesus Nasaretilaisen elämän.

Nämä kirjat ovat itse asiassa IOK kirjaan liittyvää sisältöä. IOK:ssa ei ole avattu yhtäkään ongelmaa, tilannetta, joita me käytännössä koemme, ja nämä kirjat auttavat oppaina siinä, miten IOK kirjan tuomia ajatuksia voidaan soveltaa erilaisiin ongelmiin. Näitä kirjoja voi lukea IOK:n rinnalla tai erikseen, ja ne helpottavat lukijaa ymmärtämään, mitä kurssi tarkoittaa käytännössä. Kirjat käsittelevät kaikenlaisia arjen asioita, vanhempana olemista, työtä, alkoholia, seksuaalisuutta, kilpailua, anteeksiantoa jne. Suosittelen, että kirjat olisivat aina saatavillasi. Kun kohtaat samoja ongelmia itselläsi, niin voit palata välittömästi katsomaan yhä uudestaan, miten Totuutemme ko. tilanteen näkee, kunnes huomaat ongelman lopulta häipyneen.

Omassa päivittäisessä työssäni näen, että vaikka kirjoissa käydään läpi minun elämässäni esiintyviä tilanteita, niin ihmiset omassa elämässään ovat törmänneet vastaaviin asioihin. Ja näin nämä kirjat toimivat itseterapia kirjoina, kun voi katsoa elämässä eteen tulevia tilanteita, niin kuin Jeesus ne näkee. Kirjat ovat minun kokemuskirjoja, jotka mahdollistivat vapauden, kun halusin apua. Olen ollut halukas avaamaan kokemuksia katsottavaksi uudelleen. Minulla on ollut vilpitön halu löytää vapaus ja mahdollistaa laajeneminen niin, että jokainen voisi löytää niin kuin minä.

Rakkaus on ainoa, joka on totta. Ei tämän maailman rakkaus ”osto ja myyntiliike” vaan nähdä itsensä viattomana ja nähdä veljensä viattomana, ja näin oppii vähitellen tietämään mitä rakkaus todella on.

Toimin sekä Helsingissä että Pornaisissa, minne ihmiset voivat tulla henkilökohtaisiin keskusteluihin. Pidän luentoja ja viikonloppukursseja Suomen IOK-keskuksessa Rauhan Rannassa Pornaisissa ja myös kaikkialla Suomessa kysynnän mukaan.


Tulevilla Ultrapäivillä Kuortaneella 2.–5. 7.2015 (Hyppyri-tilassa) pidän luennon pe 3.7. klo 12–13.30 ja la 4.7. klo 12–13.30 siitä, miten IOK toimii käytännössä.  Iltaisin klo 21 Harry Tuominen luennoi ja keskustelee IOK:sta ja Lea Tikkala kanavoi. IOK-piirejä on myös tarjolla to klo 17.00, pe klo 15.00, la klo 15.00 ja su klo 10.00.

Valintana mielenrauha ja Valintana mielenrauha 2- kirjoja voi tilata nettisivujeni kautta suoraan minulta tai tehdä tilaus kirjakauppojen kautta.