Seksuaalisuus velvollisuutena vai hellyytenä

Aira Sahakangas on Diplomikuuntelija, mielenrauhan ohjaaja, luennoitsija ja kirjailija. Tällä palstalla Airan ajatukset ovat merkitty tavallisena tekstinä ja Rakkauden ajatukset kursiivilla.


Terve

Terve. Puhun seksuaalisuudesta. Puolisoni oli kymmenen päivää reissussa ja tultuaan kotiin… tämä näköjään hävettää puhua, mutta minä puhun silti… Kun menimme nukkumaan, niin olin järkyttynyt siitä, että miten toinen voi käydä minun kehooni käsiksi aivan kuin olisin hänen omaisuuttaan. ”Nyt pitäisi antaa, harrastaa seksiä ja … Olen niin järkyttynyt, vihainen ja ahdistunut. Tiedän, että nämä ovat menneisyyden juttuja. Minua ahdisti eilenkin, kun hän tuli lähellekin, mutta haluan nämä puhua pois. Tiedän, ettei puolisoni sitä pahuuttaan tee. Tämä on minun juttuni. Nyt olen alkanut ajatella jo halaamistakin, että millä oikeudella minä menen jotakin ihmistä halaamaan? Minähän menen siinä toisen tontille… Tämä on nyt minulla kärjistynyt tällä hetkellä.

Jatka vaan, koska sinä oivalsit, mistä se johtuu.

No johtuuko se siitä, että… minun keholleni on tultu?

Täsmälleen. Pura se kaikki nyt pois.

Minulla on niin suuri viha. Ihan niin kuin minun käteni menisivät lyömään sitä toista.

Hätäännys.

Enkä minä voi sille mitään.

Katsos, sinä mielessäsi jo ennakoit, että kun hän tulee kotiin, niin velvollisuus alkaa.

Niin alkaa. Olisin niin onnellinen, ettei olisi yhtään miestä. Mieluummin minä voisin asua yksin. Mutta tiedän, että kyse on tästä… Vihaan entistä ohjaajaani, kun hän opetti: ”Anna aina kun toinen pyytää, ole aina valmiina”. Minun tekisi mieli tappaa hänet, mutta hän on jo jättänyt kehonsa.

Se oli hänen näkemyksensä. Se oli hänen näkemyksensä.

Minä haluan tämän antaa pois, koska tiedän, ettei tämän kuulu olla tällaista. Tämä on sitä velvollisuutta… jos on syyllisyys... En halua torjua puolisoani sen takia, että minussa itsessä on tällainen kokemus…

Eli haluat katsoa uudelleen.

Kyllä.

Itse asiassa, sinähän sait jo vastauksen. Olisiko mahdotonta olla aito, olla rehellinen, olla nyt-hetkessä? Jutella puolison kanssa siitä, sillä hän on yhtä ymmällään. Keho on mielen jatke, eikös olekin?

Kyllä.

Silloin kun mielessä on pelko tai mielessä on rakkauden puute, niin silloin siinä on kaikki ristiriidat olemassa. Voisitko katsoa niin, että eihän siinä ole kysymys mistään muusta kuin omaan ja toisen mieleen tunkeutumisesta? Ehdoista, odotuksista, pakenemisesta. Eikö se ole maailmassa, kahden ihmisen välillä, kaikkein kaunein mahdollinen hetki antautua hyväksynnälle ja hellyydelle? Vai mitä?

Kyllä se on, mutta minkä takia minä en koe sitä niin? Koenko minä niin, että minun mieleeni tullaan?

Täsmälleen. Sinä koet, että sinulta odotetaan ja vaaditaan.

Siihenkö minä aina reagoidun, kun melkein välttelen puolisoani?

Juuri näin. Kun sinä vilpittömästi halaat, onko siellä silloin sinun oma syyllisyytesi, että menet toisen tontille?

Ei silloin ole. Suutelemisessakin… en sitäkään meinaa… Ihan niin kuin tontilleni tultaisiin siinäkin. Kyllä minä olen pettynyt itseeni siinä, että miksen pysty?

Sallisitko jättää jokaisen hetken vain avoimeksi? Koska silloin kun mielessäsi on, että et pysty, silloin automaattisesti reagoinut, puolustaudut ja vastahyökkäät. Olisiko mahdollista, että keskustelisitte:”Pidättäydytään hetki seksistä, koska se tuo minulle pelkoa. Hellitään muuten vaan. Huomioidaan toinen muuten vaan. Annetaan siis hyväksyntää”. Huomioiminen on hyväksynnän antamista. Olisiko mahdollista keskustella hänen kanssaan?

Olisi.

Vilpittömästi ja aidosti, että mitä sinä koet hyvänä ja mitä hän kokee hyvänä. Näin siihen tulisi molemminpuolinen ymmärrys. Niin sinä kuin hänkin pääsisitte peloistanne pois.

Kyllä se on mahdollista. Sehän siinä on ollut esteenä, että tuntuu heti, että toinen ei halua mitään muuta kuin seksiä. Olen niin väsynyt siihen, kun voisin halatakin hänen kanssaan, mutta aina siinä on motiivina, että pitää saada seksiä. Siksi en halua mennä lähellekään.

Ne ovat esteenä vain siksi, että voisi lempeydellä katsoa itseään nyt. Voisi jättää ne kokemukset siten, että kokemuksen voisi uudistaa. Näin sinä voit hänen kanssaan keskustella, juuri siitä, että pidättäydytään. Ajan saatte määritellä yhdessä ja pääsette yhteiseen sopimukseen.

KIITOS.