Opettaessasi toisia opetatkin itseäsi

Sielunpeili 3/2010

Teksti ja kuvat: Marjo-Kaisu Niinikoski

Opettajana pitkän päivätyön tehnyt Aira Sahakangas oppi, että opettaessaan ihminen opettaakin itseään. Nyt hän pyörittää omaa yritystä, joka pohjautuu Ihmeiden Oppikurssin opetuksiin.

Mustijoki virtaa avarien peltomaisemien keskellä. Kevätaurinko on vihdoinkin vapauttanut jään ja lumet ovat muuttuneet sulamisvesiksi, jotka ovat yhtyneet iloisesti mukaan joen juoksuun.

Pornaisten Halkian kylän kupeessa keltaisessa kodissa asuva yrittäjä, työnohjaaja, elämäntaidon kouluttaja ja luennoitsija Aira Sahakangas on myös hypännyt elämänvirtaan. Sisäinen aurinko on sulattanut esteet hänen mielen rakenteista ja tehnyt tilaa uudenlaiselle ajattelulle.

Aira istuutuu valoisan tupakeittiön pöydän ääreen. Hän on juuri sulkenut kirjekuoren sisään paperin, jonka avulla hän sinetöi taakseen yhden elämänvaiheensa. Aira on jättämässä lopullisesti päivätyön, jota hän on tehnyt jo melkein 20 vuoden ajan.

- Sain opettajan työni aikana kokea sekä sen, millaista on opettaminen egon kanssa ja millaista se on silloin, kun ego siirtyy sivuun ja antaa tilaa Hengelle. Olen suunnattoman kiitollinen molemmista kokemuksista, entinen vaatetusalan opettaja toteaa.

- Kun luovutin oman vihani ja valtapelini pois ja annoin oppilaiden olla juuri sellaisia kuin he ovat, koko luokkahuoneen ilmapiiri muuttui. Kun itse rauhotuin ja hyväksyin oppilaani ilman ehtoja, he avautuivat ja pelit loppuivat heiltäkin. Se on hyvä esimerkki siitä, miten käsittämättömän voimakas työkalu mieli on.
*
Älä opeta kenellekään, että hän on sellainen, mitä et itse haluaisi olla.
Veljesi on peili, josta näet kuvan itsestäsi.
Ihmeiden Oppikurssi

*

Ajatus on ensimmäinen teko


Aira on vastikään perustanut oman yrityksen, jota hän sanoo maailman ihanimmaksi lahjaksi. Työtä, jonka hän on nyt aloittanut, hän luonnehtii todelliseksi unelmatyökseen.

AS Keskustelutuokiot on Suomen ensimmäinen yritys, jonka yritysfilosofia ja toiminta pohjautuvat selkeästi Ihmeiden Oppikurssin (Foundation for Inner Peace, 1975, Era Nova Publishing Oy, 2002) opetuksiin.

- Käytän IOK:ta työvälineenäni, kun ohjaan ihmisiä itsensä tuntemisen tiellä. Autan heitä tiedostamaan oman mielen mekanismeja ja vapautumaan ajatusmalleista ja tunteista, jotka luovat kärsimystä ja ristiriitoja elämään, Aira kuvaa.

- Tänä päivänä pystyn aidosti kohtaamaan luokseni tulevat ihmiset, koska olen itse työstänyt oman mieleni harhoja ja pelkoon perustuvia tunteitani jo toistakymmentä vuotta.

Airan kiinnostus itsensä tutustumiseen alkoi työpaikalla, jossa hän huomasi, miten huonosti oppilaat ja myös hän itse voivat.

- Nuorista huokui selkeästi se, että millään ei ollut mitään väliä. Evvk-asenne sai minut pohtimaan, eikö opettajalla ole työssään muita välineitä kuin perinteiset uhkailu, kiristys ja kaupankäynti. Samalla totesin, että en itsekään jaksa tällaista työskentelytapaa.

Aira tuli siihen lopputulokseen, että täytyy olla jokin muukin keino. Näin hän heitti ilmaan ajatuksen, joka johti hänet ihan uusille urille.

- Koska ajatus on ensimmäinen teko ja maailmankaikkeuden suurin voima, ohjauduin pian koulutukseen, jossa porauduttiin seurausten sijaan syihin eli siihen, mistä kaikki saa alkunsa.

Yhdeksän vuotta IOK:n esikoulua


Aira aloitti opettajan työnsä ohella itsensä johtamisen opinnot, jotka perustuivat elämäntaidonopettaja Olavi Tähtelän jo 70-luvulla kehittämään persoonallisuuden kehittämiskoulutukseen.

- Olavi oli todella aikaansa edellä. Voi vain ihmetellä, miten vuotta vaille kansakoulun käynyt, ilman rippikoulua elämäntaipaleelle lähtenyt suomalainen pioneeri tiesi jo tuolloin, mistä kaikesta tässä on kyse.

- Sain ohjaajakseni Olavin työn jatkajan Heleena Välkkiön, jolle olen todella kiitollinen siitä, että olen vihdoinkin löytänyt itseni. Heleenan avulla paneuduttiin todella huolella ihmiseen ja siihen, miten mielen ristiriidat voidaan oppia avaamaan ja päästämään niistä irti anteeksiannon avulla.

Aira opiskeli itsensä johtamista kaikkiaan yhdeksän vuotta. Siinä ajassa hän sai myös valmiudet ohjata toisia ja lopulta myös kouluttaa ohjaajia.

- Tarvitsin kaikki nuo vuodet, jotta kykenin vihdoinkin nöyrtymään näkemään, millainen minä olen. Siitä päivästä lähtien, kun aloitin koulutuksen, olen työstänyt itseäni yötä päivää.

- Ei se suinkaan ole ollut helppoa, ei alussa eikä keskivaiheillakaan. On tosi vaikeaa myöntää, että kaikki inhottavimmatkin asiat, joita näen toisessa, onkin todellisuudessa minussa itsessäni. Nyt ymmärrän, että koulutus on ollut minulle aivan selkeä esikoulu IOK:lle.

Kaikki etsimme täällä itseämme


2000-luvun puolivälissä Aira sai käsiinsä Eckhart Tollen kirjan Läsnäolon voima – tie henkiseen heräämiseen (Basam Books, 2002). Kirjan lopussa Tolle viittaa Ihmeiden Oppikurssiin. Nähdessään tämän Aira kiinnostui heti IOK:sta.

- En tiennyt siitä yhtään mitään, mutta ajattelin, että koska Tollen kirja oli niin hyvä ja koska siinä mainittiin IOK, myös siihen minä haluan tutustua.

Aira tilasikin IOK:n kirjakauppaan. Mennessään hakemaan kirjaa hän koki yllätyksen.

- Ajattelin, että ohhoh, noin paksu kirja, näkeeköhän kukaan, että olen ostamassa sitä. Häpesin kirjaa sen vuoksi, että sen paksu ulkomuoto muistutti minua Raamatusta. Sujautinkin IOK:n äkkiä laukkuuni ja päätin ottaa selvää, oliko se joku uskovaisten kirja, Aira naurahtaa.

- Olin jo vuosia aiemmin eronnut kirkosta ja tuntenut suurta vapautumista. Sitä paremmalla syyllä päätin, että mikäli IOK on uskonnollinen kirja, se ei ole minua varten.

Aira oli kuitenkin jo siinä elämänvaiheessaan ymmärtänyt, että uskontoja on monia ja että kaikki me pohjimmiltamme etsimme itseämme, kuljimmepa mitä polkua tahansa. Tieto tästä antoi hänelle rauhan syventyä tarkemmin IOK:n opetuksiin.


ruusut_001.jpg
*

Opetussuunnitelman päämäärä on ”Tunne itsesi”. Mitään muuta etsittävää ei ole.

Ihmeiden Oppikurssi


*

Samaa opetusta eri raameissa


IOK puhutteli Airaa yhä enemmän. Vaikka Jeesuksen kirjassa käyttämä juutalais-kristillinen terminologia ei ihan alkuun avautunut Airalle, siitä huolimatta hän päätti jatkaa kirjan lukemista omaan tahtiinsa.

- Minulla meni melkein vuosi, kun harjoittelin IOK:n sanojen merkitystä. Nyt ymmärrän, miksi Jeesus käyttää sanastoa, jossa on mukana kristillisiä käsitteitä kuten Isä Jumala, Jumalan Poika, Pyhä Henki, synti, sovitus, armo ja ylösnousemus. Suuri ero on kuitenkin sillä, minkä merkityksen Jeesus niille antaa.

- Koska IOK on mielenmuutoksen kurssi, se tarkoittaa, että meidän tulee puhdistaa mielestämme myös nämä kristinuskon käsitteet, joita Raamattu ja kirkko ovat tulkinneet vääristyneesti. Nyt ymmärrän, että Jumala on rakkauden Jumala, jota ei tarvitse pelätä.

Lukiessaan IOK:ta Aira sai ahaa-elämyksiä myös sen vuoksi, että hän löysi sieltä lähes kaikki samat asiat, joita oli oppinut itsensä johtamisen koulutuksessa. Vaikka terminologia oli erilainen, sisältö oli täysin sama.

- IOK:n Pyhä Henki on Olavin kirjoissa perusminä ja ego on rakenne. Aloin hahmottaa, että kyse oli samasta prosessista. Innostuin entistäkin enemmän.

Samoihin aikoihin Airan ohjaaja Heleena oli huonossa kunnossa. Aira tiesi, että Heleenalla ei ollut enää kovin paljon elinaikaa jäljellä.

- Huolestuin siitä, kuka minua ohjaisi sitten, kun Heleena on poissa. Tiesin, että tarvitsin edelleen ohjaajaa.

Toive uuden ohjaajan löytämisestä johdatti Airan IOK-ryhmään, jossa hän tapasi ensimmäistä kertaa ryhmän vetäjät Harry Tuomisen ja Lea Tikkalan. Harryn puhe IOK:sta ja Lean kanavointi vakuuttivat Airan.

- Kirjoitin koko ajan ylös kaiken tiedon, joka tuli tuona iltana. Kotimatkalla iloitsin ja itkin yhtä aikaa. Olin löytänyt uuden ohjaajan. Nyt Helena sai lähteä rauhassa.

Henkisen kakan tyhjentämistä


Aira sanoo saavansa työstään suoraa ja kannustavaa palautetta. Aira on luonut oman työskentelymetodinsa, jossa hän yhdistelee sekä itsensä johtamiskoulutuksen että IOK:n opetuksia.

- Käytän enimmäkseen Olavin terminologiaa, mutta yhdistän siihen voimakkaasti IOK:n anteeksiannon ja luovutuksen ideaa, joka tapahtuu yhdessä Pyhän Hengen kanssa. Suomennan IOK:n arkipäivän kielelle ja sovellan sen opetuksia vastaamaan ihmisten jokapäivisiä tarpeita.

- Ohjaan siihen, että ihmiset lähtevät luovuttamaan pois ja antamaan anteeksi vanhoja ajatuksiaan. Meissä kaikissa on paljon vanhaa henkistä kakkaa, jota opetan tyhjentämään.

Aira tekee sekä yksilö- että ryhmäohjausta. Hän järjestää viikonloppukursseja ja kurssimatkoja ja vetää sekä itsensä johtamisen koulutusta että ohjaajakoulutusta.

- Eniten minua palkitsee se, kun näen, miten ahdistuneina ja väsyneinä luokseni tulevat ihmiset lähtevät pois onnellisina ja vapautuneina. Ajattelen olevani yksi onnellisimmista ihmisistä, kun saan nyt keskittyä kokonaan tekemään tätä työtä.

- En koe väsyväni edes silloin, kun työskentelemme lähes kellon ympäri. Ollessani itse luottamuksen tilassa ja auki voin myöntää, että minä persoonana en tiedä mitään, mutta minua ohjataan ja minussa oleva todellinen Itse saa tilaa toimia.

Airan luona avun ovat saaneet myös ihmiset, jotka ovat käyneet vuosikausia terapiassa ilman tuloksia. Miten hänen työskentelynsä eroaa esimerkiksi perinteisestä psykologin vastaanotosta?

- Suurin ero on siinä, että minä en peittele ihmiseltä sitä, mitä näen. Kuuntelen aina hyvin tarkkaan ja kirjaan ylös ihmisen mielen rakenteen. Kyse on siitä, että ongelmatilanteessa oleva ihminen katsoo vanhaa muistikuvaa, joka ohjaa häntä huonoon oloon, Aira vastaa.

Tärkeintä on kyetä antamaan ihmiselle välineitä, joiden avulla hän voi itse ratkaista mielen tasollaan olevat ongelmansa.

Opeta vain rakkautta


Aira sanoo, että auttajan työssä arvokkainta on uskaltaa ammentaa itse omista kokemuksista, jotka on jo työstetty. Miten kukaan voisi auttaa toista, ellei hän olisi itse ensin käynyt läpi sitä, mitä mielen harhat ovat ja miten niistä vapaudutaan?

- Olen kiitollinen siitä, että olen saanut koluta omassa elämässäni läpi kaikki harhapolut ja kommellukset. Kävin itse riittävän pohjalla herätäkseni siihen, että kiitos ei tätä enää. Ilman kokemuksia en olisi lähtenyt tälle polulle enkä olisi nyt tässä.

- Muistan jo nelivuotiaana juosseeni väsyneenä ja kiukkuisena metsään pakoon pahaa oloani. Puhuin kahdelle puulle ja sanoin, että jonakin päivänä haluan, että sisimmässäni on rauha ja kaikki voivat hyvin.

Tänä päivänä tuo pienen tytön toive on toteutunut. Aira on löytänyt mielenrauhan. Sen on mahdollistanut Airan väsymätön työskentely itsensä kanssa, joka on johtanut siihen, minkä Ihmeiden Oppikurssi tiivistää näin: ”Opeta vain rakkautta, sillä rakkautta sinä olet.”

- Kun minä opetan, opetan siinä itseäni. Sattumaa ei ole. Aina kun luokseni tulee ihminen, hän peilaa minussa itsessäni olevia asioita ja auttaa minua niissä. Kun saan ohjata toisia, ohjaan samalla itseäni, koska me kaikki olemme yhtä, sanoo unelmatyötään toteuttava rakkauden opettaja.

*

Kaiken, minkä opetat, opit itse. Opeta ainoastaan rakkautta, niin opit, että rakkaus kuuluu sinulle ja että sinä olet rakkautta.

Ihmeiden Oppikurssi